Omväxlande innehåll i Vår Hembygd 2012

2012 års utgåva av Vår Hembygd, Kyrkhults Hembygdsförenings årsskrift, har nu kommit ut. Det är 53:e årgången, och som vanligt är det en fullmatad bok med ett omväxlande innehåll av ett 20-tal olika författare.

Karamellkungen från Isaksmåla
En av årets nya medarbetare heter Thomas Johnsson och bor i Hudiksvall. Han berättar i en intressant artikel om hur en av hans förfäder, Olof Jönsson, uppväxt i Isaksmåla, flyttade till Hudiksvall och blev karamellfabrikör Olof Jerlin. Hans företag var en tid en av stadens största företag med upp till 120 anställda. Som mest tillverkades 150 ton karameller per år. Släkten har genom åren besökt Isaksmåla ett flertal gånger, senast nu i somras.

Snapphanar i Jämshögs socken
Hembygdsforskaren Göran Gunnarsson har gått mer än 350 år tillbaka i vår bygds historia. År 1659, just när Blekinge blivit svenskt, skedde ett blodigt överfall vid Halabron väster om Holje, den omtalade Halabrokuppen. Snapphanar från bygden slog ihjäl fyra svenska soldater på väg mot Holje för att kräva in skatt. Vid ett överfall nära Hässlehult dödades ytterligare två soldater av snapphanar. Gunnarsson återger intressanta detaljer även kring det fortsatta snapphanemotståndet åren efter Halabrokuppen.

Billy Bengtsson som BLT-journalist för 50 år sedan
Journalisten och sedermera chefredaktören för Norra Skåne, Billy Bengtsson, berättar om hur han för mer än 50 år sedan inledde sin journalistbana på BLT:s redaktion i Olofström. Han hade bland annat att bevaka vad som hände i Kyrkhult i början av 1960-talet, och det är i första några av de upplevelserna han skildrar i sin artikel. Bland annat träffade han 1963 Lasse Holmkvist vid en TV-inspelning med Ivar Andersson vid Tulseboda hälsokälla.

Tore Gillberg skriver om Mac Arthur
En annan välkänd journalist, Tore Gillberg, ger i en artikel ett trevligt porträtt av den originelle partiledaren och uppfinnaren MacArthur Svensson. Bland annat berättas om MacArthurs medverkan i ett program med Robert Aschberg i TV3. Den gången var Gillberg med i Stockholm och flera trodde där att han var partisekreterare åt MacArthur i Humlepartiet.

Karlshamn-Vislanda järnväg
Jan Ottosson berättar i en fyllig artikel om den smalspåriga järnvägen Karlshamn-Vislanda, den s.k. Vislandabanan, som invigdes 1874 och lades ner för persontrafik 1970. (Jan medverkar i boken för 43:e året i rad).

Fler nya medarbetare
En ny medarbetare är Maja Gustavsson som berättar om sin barndom och uppväxt vid kvarnen Snöfors i Snöfleboda. Även Ebbe Nilsson, Ystad, gör debut i Vår hembygd. Han berättar hur han som 10-åring flyttade med sin familj till Vilshult våren 1939 och stannade där till hösten 1940, då de återvände till Smedstorp i södra Skåne.

Unik bibel från Skälmershult
I Spjutstorps kyrka på Österlen finns en unik dansk bibel från 1633. I Vår hembygd berättas hur denna bibel på underliga vägar upptäcktes i ett fattigt hem i Skälmershult år 1889 och sedan hamnade i Spjutstorps kyrka.

Bland övriga medarbetare kan nämnas Karl Vincent Svensson, Margareta Skogsgårdh, Sven-Eric Svensson, Bengt Svensson, Yngve Svensson, Lars Hoberg och Sven Gunnar Månsson.
 
Fler färgbilder i år
Årets Vår hembygd innehåller 32 sidor med färgbilder, dubbelt så många som förra året. Det gör boken ännu mer tilltalande.

Efterlängtad publikation
Vår Hembygd är varje år en mycket efterlängtad publikation. Årets upplaga har 104 sidor text. Den är alltså lika tjock som förra året.
Omslaget pryds av en järnvägsbild från Hovmansbygds station med ett frustande ånglok.  
Redaktionskommittén består, liksom tidigare år, av Jan Ottosson, ordförande, Margareta Skogsgårdh, Ann-Helén Bockman, Inger Hansson och Anders Gunnarsson (annonsansvarig). För redigering, layout och tryckning svarar Margrethe Petersen. Upplagan är 1 200 exemplar.