Vår Hembygd 2015 - en presentation

Vår Hembygd 2015, Kyrkhults Hembygdsförenings årskrift, har nu kommit ut. Det är 56:e årgången och den är lika omfångsrik som förra året. Ett 20-tal författare medverkar, vilket givetvis bidrar till att göra boken både omväxlande och intressant.

Fick sin grav 2 000 mil bort
Flera författare medverkar för första gången. En av dessa är Rolf Hallberg. Han berättar om en världsomsegling 1851-1852, där 15 båtsmän från Jämshög och Kyrkhult deltog. En av dessa, Johannes Löpare från Hemsjöhult, omkom tragiskt den 29 januari 1852 genom att falla från en mast på fartyget. Han fick sin grav på Eldslandet i Sydamerika, cirka 2000 mil hemifrån.
Graven finns kvar, och år 2001 lades en gravsten i svart diabas från Brännarebygden på platsen.

Det medeltida Jämshög och Kyrkhult
Medeltidsforskaren Göran Mendys, Olofström, medverkar med en värdefull artikel som berör Jämshög och Kyrkhult under medeltiden. Ett verkligt unikt dokument som Göran funnit, är en komplett jordebok över Jämshögs socken från 1563. Den är 48 år äldre än den tidigare kända kompletta jordeboken från 1611 och publiceras nu i Vår Hembygd.

Edna Alsterlund berättar
En ny medarbetare är journalisten Edna Alsterlund, tidigare gift med världsmästaren i tungviktsboxning, Ingemar Johansson. Under rubriken ”Mormors stuga – mitt paradis på jorden” berättar hon om morföräldrarna Hilda och Ored Svensson i Kullan, Vilshult, och deras familj. En av döttrarna var Gertrud, Ednas mor. Gertrud bosatte sig som gift på Särö i Göteborgs skärgård, och där växte Edna upp. Sedan 15 år äger Edna den gamla stugan i Kullan och den är ett kärt tillhåll för henne.

Berth Idoffs orkester 60 år
Inge Svensson, Slagesnäs, berättar om tillkomsten av dansorkestern Berth Idoffs. I år är det 60 år sedan Inge tillsammans med Berth från Vilshult startade det som snart skulle bli en av södra Sveriges mest populära dansband. Inge var kvar i orkestern till 1963, och han berättar att Berth Idoffs vissa år hade över 200 spelningar.

Vilshults Medborgarhusförening 70 år
Reid Persson, också ny medarbetare i boken, berättar om tillkomsten av Vilshults Medborgarhus, från föreningens tillkomst 1945 och fram till invigningen av Medborgarhuset tio år senare.

Pelle Målares barnbarn berättar
Jan Ottosson, som medverkat i varje årgång de senaste 46 åren, har i år intervjuat tvillingarna Nils och Per Persson samt deras syster Anna-Lisa Karlsson. Deras farfar Per Nilsson Målare var en gång i tiden båtsman i Ebbemåla. I artikeln berättar hans barnbarn om föräldrar Anna och Per Persson, men förmedlar också intressanta minnen från sin egen levnad. Båda föräldrarna arbetade bland annat på Tulseboda Brunn om somrarna.
Jan Ottosson återger också i något förkortad form den intervju han gjorde med Pelle Målares Tilda, Tilda Persson, när hon fyllde 100 år 1973. Tilda kunde berätta om helt andra tider och villkor än de vi är vana vid idag.

Göran på Lovängsgården
Anneli Lovängen gör också premiär som författare i Vår Hembygd. Hon kallar sin berättelse ”Göran på Lovängsgården”. Den handlar om Göran Lindberg från Vilshult som under ett antal år var något av en hustomte på den anrika Lovängsgården i Gillesnäs.

Böter eller fängelse för cykelförseelse
Att färdas på cykel en kväll utan fungerande lyse kunde ge ett kännbart straff. Det fick Sven-Arne Perssons mor Maj-Britt erfara på 1940-talet, när hon och några kompisar cyklade på den då glest trafikerade vägen mellan Kyrkhult och Vilshult. Hennes egen farbror, fjärdingsman Henning Åkesson, var ute på ett kvällspass och ertappade sin brosdotter. Det blev 15 kr i böter, alternativt en veckas fängelse i Karlskrona. 15 kr var mycket pengar för en ung flicka på den tiden, men med diverse sommarjobb lyckades hon till sist få ihop pengar till böterna. Därmed slapp hon fängelse.

Många andra intressanta artiklar
En trogen medarbetare i boken under senare år är Siv Bergenek, vars farfar Leander Mandelholm var smedmästare i Väghult. Siv berättar om sömmerskan Inga Nilsson som bodde granne med Mandelholms i Väghult, och som sydde många kläder åt familjen.
Eric Aronson uppmärksammar i en artikel att det i år är 50 år sedan de första ingenjörerna utexaminerades vid Olofströms tekniska skola.
Yngve Svensson som under senare år skrivit om gårdar och torp i olika byar i Vilshultstrakten, har i år tagit sig an byn Slätten, där han redogör för alla kända boplatser som funnits.
En helt ny författare i årets bok är Hjördis Sjöquist i Kinna. Hennes make Janåke härstammar från Käringebygd och Angölsmåla, och hon skildrar deras besök i Janåkes mors födelsebygd.
Årets andakt är skriven av kyrkoherde Alve Svensson.

Efterlängtad publikation
Vår Hembygd är varje år en mycket efterlängtad publikation. Redaktionskommittén består, liksom tidigare år, av Jan Ottosson, Margareta Skogsgårdh, Ann-Helen Bockman, Inger Hansson och Anders Gunnarsson (annonsansvarig) För redigering, layout och tryckning svarar Margrethe Petersen.